Onderzoek en analyse, advies, blended learning

Bewezen effectief, betrouwbaar, toekomstgericht

« Terug naar alle verhalen

Het verhaal van Marijke Pronk:

”Iedereen helpt elkaar.”

Marijke Pronk volgde het VAK-traject en vond tijdelijk werk.

Wat ik zo fijn vond aan het VAK-traject is de benadering van de consulenten. Heel positief en persoonlijk. Zij gaan uit van onze eigen interesses. Welke kant willen wij op en welke mogelijkheden zijn daarvoor? Heel anders dan de benadering die ik gewend was, namelijk om zo veel mogelijk te solliciteren, op functies van - bij wijze van spreken - bananenplukker tot bankier. Natuurlijk snap ik die aanpak ook wel, maar op den duur is het denk ik effectiever om iets te zoeken wat blijvend bij je past.

Omgaan met afwijzing
Ik ben zelf tamelijk nuchter en positief. Ik kan omgaan met een afwijzing na een sollicitatie. Maar sommige groepsleden worden hierdoor harder geraakt. Voor hen waren de groepsbijeenkomsten een steun in de rug. Juist door in de groep te praten over tegenslagen, help je elkaar over het dode punt heen.

Samen oefenen
Het werken in groepen heeft ook praktische voordelen. Je kunt anderen helpen met je netwerk en vaardigheden. Sommige groepsleden bereidden samen hun sollicitatiegesprek voor. We oefenden samen onze ’elevator pitch’. En ik heb wel eens geholpen met het functionele cv van een andere deelnemer. En een deelnemer gaf mij de tip om niet alleen vacaturepagina’s te volgen, maar me ook aan te melden voor mailinglijsten van bedrijven.

Praktische hulp
Naast de vele goede gesprekken is de praktische hulp van de consulenten ook prettig. We konden gebruikmaken van hun netwerk. Zij stuurden mij bijvoorbeeld vacatures door. Ze deden dat zo snel mogelijk en wachtten niet tot de volgende bijeenkomst.

Ook de gastbezoeken vond ik interessant. Zorginstellingen Carinova en de JP van den Bent Stichting kwamen langs om iets te vertellen over hun instelling.

Ik heb nu tijdelijk werk. Het is administratief werk voor een agrarisch bedrijf, dus niet in mijn eigen werkveld, de Zorg. Toch vind ik het leuk om dit een tijdje te doen. Ik vind uiteindelijk wel een leuke, uitdagende vaste baan. De aanhouder wint.