Onderzoek en analyse, advies, blended learning

Bewezen effectief, betrouwbaar, toekomstgericht

 

Kies voor een vak!


Vandaag kwam bij ons thuis de stukadoor om enkele wanden in orde te maken. Een jonge zelfbewuste man stapte binnen. Ik was blij verrast. Stukadoors van jonge leeftijd zijn schaars.

Hij en ik bespraken dat. Hij vertelde dat in zijn opleiding slechts 7 deelnemers afkomstig uit Noord-Brabant en Limburg hadden deelgenomen aan de opleiding voor stukadoor. Hij begreep het niet, het vak van stukadoor is mooi en het betaalt goed. Je moet wel hard willen werken, merkte hij op. Naar zijn mening denken veel jongeren, ook uit zijn omgeving, dat een kantoorbaan het einde is. Hij geloofde dat niet: “Alles wordt geautomatiseerd en dan volg je een opleiding om straks ontslagen te worden”. Dat vond hij niet handig.

Aan ons de taak om aan iedereen die het horen wil door te geven dat het kiezen van een echt vak belangrijk is. Het is van groot belang dat jongeren leren aanvaarden dat zij vaak beter zijn in het ontwikkelen van praktische kwaliteiten. De Nederlandse samenleving is aan zet om de status die vasthangt aan het zogenoemde studeren en daarna in een net pak, te ontzenuwen. Glancey, deze jonge stukadoor gaf het goed aan: laat je niet opleiden voor ontslag of geen baan, kies voor een goed vak.

We hebben wat te doen.

Edda Heijting

« Terug naar het overzicht